Potrebujete poradiť?
NavigáciaNAVIGÁCIA Telefón +421 2 6820 6080

Hlučnosť pneumatík: čo ju ovplyvňuje a ako ju znížiť?

Automobilová doprava zaťažuje svoje okolie nielen splodinami, ale aj hlukom. Hlučnú jazdu spôsobuje okrem zvukov motora a odporu vzduchu aj kontakt pneumatík s vozovkou. Hlučnosť pneumatík ovplyvňuje niekoľko faktorov, ale môže ju spôsobovať aj technický problém. Prečítajte si, čo spôsobuje hlučnosť pneumatík a ako ju riešiť, aby ste si zvýšili komfort jazdy.

Nízkoprofilové pneumatiky

Nízkoprofilové pneumatiky sú hlučnejšie kvôli väčšej šírke a profilu. Do kontaktu s vozovkou prichádza väčšia plocha.

Dezén a materiál majú na hlučnosť najväčší vplyv

Na hlučnosť pneumatík má vplyv predovšetkým usporiadanie vzorky na behúni, čiže dezén. Jeho úlohou je zabezpečiť dobrý kontakt medzi pneumatikou a vozovkou, odvádzať vodu, sneh alebo brečku a zvyšovať priľnavosť a stabilitu. Svoj podiel však má aj materiál. Vo všeobecnosti platí, že čím je dezén zložitejší, hlbší, mäkší a pružnejší, tým je pneumatika hlučnejšia. Preto najväčší hluk pri jazde vydávajú zimné pneumatiky, ktoré majú priľnavejší a mäkší materiál a väčší počet lamiel a drážok.

Ak teda budete jazdiť v lete na zimných pneumatikách, jazda bude menej komfortná. Okrem toho majú zimné pneumatiky v lete väčší valivý odpor a viac sa opotrebovávajú. Preto odporúčame sezónnu výmenu pneumatík, aby ste zbytočne nemíňali peniaze na väčšiu spotrebu a častejší nákup nových pneumatík.

Hlučnosť môže byť spôsobená aj technickým problémom

Hlasné zvuky vychádzajúce od kolies môžu spôsobovať aj zle vyvážené kolesá, poškodené ložiská alebo nedostatočný tlak v pneumatikách. Ak je jedna z pneumatík obzvlášť hlučná, je v lepšom prípade opotrebovaná a je čas ju vymeniť. V tom horšom prípade došlo k defektu. Preto nikdy nepodceňujte zvuky pneumatík počas jazdy, môžu signalizovať vážny problém.

Podružné faktory ovplyvňujúce hlučnosť

  • Rozmery pneumatík – čím sú pneumatiky väčšie a širšie, tým väčšia je plocha ich kontaktu s vozovkou a tým väčší hluk produkujú. Preto sú nízkoprofilové pneumatiky, ktoré majú väčší priemer a šírku, zvyčajne hlučnejšie ako štandardné pneumatiky.
  • Stav vozovky – na hladkej, rovnej ceste pneumatiky tak veľmi „nehučia“. Naopak, čím je cesta drsnejšia a nerovnejšia, tým je jazda hlučnejšia.
  • Rýchlosť – vyššia rýchlosť spôsobuje vyššiu frekvenciu a intenzitu vibrácií pneumatík. Pri jazde na diaľnici preto budú vydávať väčší hluk.
  • Štýl jazdy – ovplyvňuje zaťaženie a záber pneumatík. Čím agresívnejšie jazdíte, tým silnejší je záber a vibrácie. To znamená, že pneumatiky sú pri prudkom zrýchľovaní, brzdení alebo zatáčaní hlučnejšie ako pri pokojnej a plynulej jazde.

Kontrola zavesenia kolies v autoservise

Hlučnosť pneumatík môže byť spôsobená aj zlou geometriou kolies alebo unavenými ložiskami.


Prečítajte si tiež: Chyby v geometrii odhalíme za minútu pomocou špičkovej technológie Hunter. >>


Ako jazdiť komfortnejšie? Vyberte si menej hlučné pneumatiky

Hlučnosť pneumatík sa v súčasnosti snažia znížiť aj samotní výrobcovia. Vedie ich k tomu jednak snaha o vytvorenie lepších výrobkov, ako ponúka konkurencia, jednak právne predpisy Európskej únie. Od roku 2012 sú všetky nové pneumatiky predávané v Európskej únii označené energetickými štítkami, na ktorých sú uvedené všetky ich dôležité vlastnosti. Jedným z údajov je aj hlučnosť pneumatík udávaná v decibeloch (dB).

Nezabudnite však, že decibelová stupnica je logaritmická. To znamená, že rozdiel hoci len niekoľkých decibelov predstavuje dvojnásobnú intenzitu zvuku. Rovnako majte na pamäti, že štítok udáva len vonkajšiu hlučnosť pneumatík. Aký hluk bude pri jazde v kabíne, to z neho môžete len odhadovať.

Okrem štítkov pomôžu aj nezávislé testy

Ďalšou možnosťou je pred kúpou zohľadniť testy pneumatík, ktoré pravidelne realizujú nezávislé organizácie, ako je ADAC alebo Auto Bild. Okrem hlučnosti pri jazde vám poskytnú aj ďalšie užitočné informácie, ako napríklad:

  • správanie pneumatík na mokrej, suchej a zľadovatenej ceste,
  • valivý odpor
  • alebo rýchlosť opotrebovania.

Porovnaním rôznych modelov pneumatík od viacerých výrobcov môžete získať veľmi presný obraz o tom, ktorý z nich je pro vás ten najlepší. Medzi tými najtichšími sa dlhodobo na popredných priečkach umiestňujú napríklad pneumatiky Continental.

Potrebujete poradiť s výberom pneumatík pre vaše auto alebo motorku? Obráťte sa na náš tím špecialistov, ktorí vám radi pomôžu vybrať to najlepšie pre vaše vozidlo. Alebo si pneumatiky pohodlne vyfiltrujte v našom e-shope.

 

Vybrať si pneumatiky v e-shope AZ pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru